LED TV,

LED tévé,

LED televízió

Tudj meg mindent a LED tévékről!

Nem tudod eldönteni, milyen tv-t vegyél? LED, Plazma vagy LCD? Segítünk a döntésben! Itt mindent megtudhatsz az LED tévékről!

Miről szól az oldal? Mi az, hogy LED? LED TV ajánlatok LED TV


Milyen LED tévék vannak?

Lassan vége a nyári szezonnak, így cserébe beindulnak a népszerű televíziós műsorok, amelyek élvezetéhez elengedhetetlen egy jó TV-készülék. Az első részben azt tudhatjátok meg, mi is az a LED tévé és mire jó?

 


Először is fontos tisztáznunk egy téves meghatározást: nincs olyan, hogy LED (Light Emitting Diode) tévé. A gyártók, forgalmazók rosszul hozták be a köztudatba a fogalmat. A LED tévé kifejezés eredetileg azt jelentené, hogy a képernyő milliónyi apró LED-ből áll, ami egy hétköznapi tévénél kivitelezhetetlen – mégis van példa rá: a különféle fényújságok. De valójában plazmatévék és LCD-tévék léteznek, melyek közül utóbbinak az „alfaja” a LED-es háttér-világítású.

Helyesen tehát LED-es LCD-TV-kről beszélünk. Ezek ugyanúgy működnek, mint a CCFL-es (Cold Cathode Fluorescent Lamp) háttérvilágítással felszerelt társaik. (A CCFL-nél fénycsövek, a LED-esnél értelemszerűen LED-ek világítanak, ezek adják a képet.) Ám a háttérvilágítás a LED-es kategórián belül további részekre bomlik, több kategóriát is megkülönböztethetünk.

A LED-ek beépítési módjai:

Edgelit
Az „edge” szóból következtetve a fényt a LED-ek oldalról adják, az egyenletes elosztásról pedig egy diffúzor réteg gondoskodik. Előnye, hogy kevés LED szükséges hozzá, így olcsóbb és kisebb helyet igényel: akár 6mm vastagságú tévé is létrehozható a „segítségével”.

Backlit
Hátsó, direkt megvilágítást jelent, ahol a LED-ek mátrixszerűen helyezkednek el. Ezeknek a fénye közvetlenül az LCD panelre irányul – éppen ezért garantált az egyenletesebb elosztás és a nagyobb fényerő.

A háttérfény előállításához többféle LED-et is lehet használni.

WLED
Avagy White LED. Fehérszínű pontokat használ (amelyek valójában kékek) mint fényforrást. Ezt a technológiát elsősorban az Edgelitnél alkalmazzák, hogy a készülékek továbbra is olcsók maradhassanak.

RGB LED
Az RGB LED-es technológia jóval drágább, mint a WLED-es társa. Nem véletlenül, mivel körülbelül háromszor annyi fényforrást igényel – de cserébe jobb színeket, nagyobb fényerőt, szebb fehér színt garantál. Mindemellett pedig szélesebb színspektrumot kaphatunk – pláne, hogy még bővíteni is lehet a LED-ek színkomponenseit.

Elérhető LED tévék
A kereskedelmi forgalomban kapható LED tévék jelentős része Edge led tévé. Képük sok esetben sajnos rosszabb a clouding, azaz felhősödés effektus miatt, mint a régebbi CCFL tévéké. A CCFL fénycső fényereje viszont az évek során egyre csökkenhet, illetve sárgásodhat.
A LED tévék közül a drágább típusokban már local dimming is található, azaz a LED megvilágítás fényereje több zónára osztva változik. Ebben az esetben a felhősödés csökken, ezeknél a tévéknél már jobb fekete érhető el, mint a CCFL-es tévéknél.
Local dimminges pl. az LG LE5500, LG LW5500, LG LH8000, Sony HX800 televíziók (sok már tévé mellett).